CLOUD nodigt uit

“CLOUD nodigt uit” is een onderzoek, waarbij kunstenaars verbonden met CLOUD mensen uit Den Haag betrekken bij hun werk.

Zo is choreograaf en danser Eline van Ark aan het werk met een aantal slechtziende en blinde mensen voor haar project The invisible Dancer. Antropoloog en dansonderzoeker Fazle Shairmahomed onderzoekt met professionals en amateurs spontane bewegingen en de expressie van gevoelens in zijn project Sprekend het lichaam. Ludmila Rodrigues ontwerpt interactieve, choreografische installaties. Flexor wordt voor en met het publiek ontwikkeld.

Choreografie-student en danser Jip Heijenga onderzoekt hoe de bewegingsinput van muzikanten op te nemen in haar choreografische strategie in Moving Musicians. Dramaturg Fransien van der Putt neemt gedurende een aantal wandelingen en bezoeken aan de studio met collega kunstenaars en willekeurige vrienden veranderende ideeën over wat dans en choreografie is in haar project Kijken naar beweging.

CLOUD wil met dit project de dialoog tussen kunstenaars en publiek bevorderen en ook de ontwikkeling van verschillende vormen van publieksparticipatie een zetje te geven. Leken stellen andere vragen en brengen andere gezichtspunten en kennis in. Choreografen en andere kunstenaars of onderzoekers geïntrigeerd door beweging, performance en compositie worden geconfronteerd met een andere manier van kijken naar hun werk. Voor het publiek is het erg bevredigend niet met een af werk te worden geconfronteerd, maar een kijkje te nemen in de keuken, mee te doen, van gedachten te wisselen en soms ook een cruciale bijdrage aan het werk te leveren.

Fazle-blind-folded

CLOUD zet sinds najaar 2011 de werking van Danslab voort. Waar Danslab zich met name richtte op onderzoek voor en door dansmakers, is de missie van CLOUD breder. Wij bieden niet alleen dansmakers, maar iedere kunstenaar of onderzoeker met een interesse in beweging en performance de ruimte. Er wordt lang niet altijd aan bewegingsonderzoek gedaan. Behalve de samenwerking met muzikanten en componisten, werkten ook beeldend kunstenaars, architecten, videokunstenaars en fotografen in CLOUD. Onder ons kleine, maar fijne vaste publiek bevinden zich niet alleen dansliefhebbers, vechtsporters en therapeuten, maar ook organisatie-deskundigen en gepensioneerde beta-wetenschappers.

CLOUD wil het denkbeeld doorbreken dat dans en performance als kunst alleen iets is voor en door specialisten. We willen onderzoek en experiment toegankelijk maken voor een publiek dat meer wil dan theaterbezoek of daar juist niet aan toekomt. De activiteiten zijn zeer divers en leggen steeds met andere middelen en op andere wijze contact.

We hopen op deze manier een groter netwerk van geïnteresseerden in Den Haag te bereiken, ons werk beter in Den Haag te verankeren en in het algemeen het draagvlak voor de actuele kunstpraktijk te vergroten.

“CLOUD nodigt uit” is mede tot stand gekomen met 4.000 euro subsidie van de gemeente Den Haag.

Op het kantoor van Cloud