Window, Yuri Bongers and Anja Reinhardt

3-16 maart & 26-30 mei

Het latijnse woord ‘persona’ betekent masker. het woord ‘persoon’ is hiervan afgeleid en betreft de totale bepaling van het zelf ten aanzien van de andere. in dat licht zo zou je kunnen zeggen: dat wat je van iemand ziet, is datgene wat hem ook in weze verbergt. dit dilemma leidt mij tot de essentiele en wellicht beladen vraag: wie is zichtbaar? wie is verborgen?

mijn fascinatie om te tonen en te verbergen wil ik vorm geven in een korte solo.

de zichtbaarheid van de ‘persoon’ wil ik onderzoeken door ermee te spelen. om dit te kunnen wil ik ook het ‘kijken’ te onderzoeken. de performance spreekt op een intrinsieke manier het kijken aan met de vraag hoe je eigenlijk kijkt naar de ander. want de vraag wie ben ik? kun je op talloze manieren vragen. wie vraagt? en in de context van performance: wie kijkt?

Het performen aan zich levert voor mij een interessante vraag op. omdat er iemand is die iets toont en de hoedanigheid van degene die performt allesbepalend is. de vorm van DAT lichaam, de uitdrukkig op DIT gezicht. het vertelt het verhaal. is dus medium en inhoud tegelijk. toen ik 10 jaar was voelde mijn lichaam als een soort gevangenis: de hoedagigheid hoe ik nou precies eruit zie, mijn stem, mijn gezicht: ik weet nog precies mijn gewaarwoording: zo woord je gezien. zo word je geïnterpreteerd en zo word je ook in een hokje geplaatst…nu ik bijna 40 ben is mijn perceptie over mezelf minder nauw, omdat ik niet meer op dezelfde urgente manier hecht aan mijn uiterlijk vertoon, mijn ‘persoon’. ik identificeer mij niet meer uitsluitend met mijn lichaam of persoon. dit hechten aan het zelfbeeld en onthechten ervan vind ik een zeer interessant gegeven.

cloud11

Vloeistof 

Anja Reinhardt vormt samen met Yuri Bongers het makersduo Vloeistof.

Hun werk geeft je als toeschouwer net een andere invalshoek op wat je ziet. Met een frisse blik brengen ze dans-concepten waarin de beleving een essentiële rol speelt. Je kijkt niet naar een vooraf geconstrueerd eindproduct, jouw ervaring en kijkgedrag creëren tevens de inhoud van de voorstelling.

IMG_0332

IMG_0333

Schermafbeelding 2014-05-07 om 15.03.45

cloud12